Beginnende geletterdheid

Online cursus Beginnende geletterdheid

In deze cursus leer je welke activiteiten belangrijk zijn binnen het leesonderwijs voor jonge kinderen en leer je om deze activiteiten in je klas uit te voeren.

Deze cursus is met name bedoeld voor leraren die met jonge kinderen werken en bespreekt hoe het leesonderwijs voor jonge kinderen eruit zou moeten zien. Er wordt uitgelegd wat beginnend lezen precies is en welke activiteiten er gedaan moeten worden in groep 1 tot en met 4 om het leesproces van de leerlingen zo goed mogelijk te ondersteunen. Denk hierbij aan activiteiten als spel, interactief voorlezen, maar ook activiteiten waarin klanken en letters centraal staan. Hierbij worden je een aantal handvatten aangereikt, waarmee je je leesonderwijs kan vormgeven en verbeteren.

Deze cursus is opgezet in samenwerking met Paul Filipiak, taalleesdeskundige. Hij heeft bijgedragen aan de opzet en het kiezen van de inhoud van deze cursus.

Doel van de cursus

In deze cursus leer je welke activiteiten belangrijk zijn binnen het leesonderwijs voor jonge kinderen en leer je om deze activiteiten in je klas uit te voeren.

Wat kan of ken je na de cursus (leerdoelen)

  • Je weet wat beginnend lezen inhoudt en kent didactische aanknopingspunten voor het beginnend lezen.
  • Je weet waarom onder andere spel, interactief voorlezen, klankletteractiviteiten, verhaalbegrip en vloeiend lezen de leesontwikkeling van de leerlingen stimuleren en weet hoe je deze onderdelen in je lessen kan uitvoeren.
  • Je kan het verband tussen lees- en luistervaardigheid uitleggen, weet welke activiteiten het begrijpend luisteren kunnen stimuleren en kan deze ook uitvoeren.
  • Je kan reflecteren op je eigen leesonderwijs en zo nodig verbeteringen in je eigen leesonderwijs doorvoeren.
  • Je begrijpt waarom het geven van feedback de leesontwikkeling van je leerlingen kan stimuleren en kan je leerlingen door het geven van feedback ondersteunen in hun leesontwikkeling.
  • Je begrijpt waarom een doorgaande lijn binnen het leesbeleid belangrijk is, weet hoe het schoolbeleid eruit moet zien en kan verbeterpunten voor je eigen schoolbeleid aandragen.

Duur en studiebelasting

De cursus Beginnende geletterdheid duurt ongeveer 6 uur met een studiebelasting van 8 uur.

Doelgroep en vooropleiding

Deze online cursus is geschikt voor leraren die met jonge kinderen werken (PO). Ook interessant voor iedereen die te maken heeft met pedagogiek, didactiek of onderwijskunde of daarin geïnteresseerd is. Een pedagogische, didactische of onderwijskundige vooropleiding op minimaal mbo-niveau is aan te bevelen.

Vaardigheden

Je breidt je kennis uit over de beginnende geletterdheid van je leerlingen en hoe je dit kan stimuleren. Je ontwikkelt je leerkrachtvaardigheden door activiteiten in de klas uit te voeren dit de beginnende geletterdheid van je leerlingen zullen stimuleren.

Lesmaterialen

De cursus Beginnende geletterdheid bestaat uit: Online instructie, e-learning, praktijkopdrachten en vragen na elk (sub)thema.

Opbouw van de cursus

Deze module bestaat uit een aantal onderdelen. Allereerst wordt de ontwikkeling van de beginnende geletterdheid besproken aan de hand van drie thema's:

  1. Beginnend lezen groep 1 en 2 - Luisteren en taalgebruik
  2. Beginnend lezen groep 1 en 2 - Letters en klanken
  3. Beginnend lezen groep 3 en 4

Binnen elk thema bestaan één of meerdere subthema's. Hierbij worden verschillende soorten vragen gesteld. Zo worden er leesvragen gesteld over de artikelen. Dit zijn vragen die je helpen om het artikel grondig te bestuderen en/of te reflecteren op je eigen praktijk. Daarnaast zullen één of meerdere kennisvragen over de inhoud worden gesteld gesteld. Ook zal er een aantal praktijkopdrachten gegeven worden. Deze opdrachten zijn bedoeld om te reflecteren op je eigen praktijk, de opgedane kennis uit te voeren in de praktijk om zo je eigen handelen te ontwikkelen en het leesonderwijs vorm te geven. De voorbereiding op deze praktijkopdrachten doe je in deze cursus. Vervolgens voer je deze opdrachten in de praktijk uit. Dit kan ook na de cursus gedaan worden.

Certificaat

Als je slaagt voor de cursus, ontvang je per e-mail een gewaarmerkt certificaat. Dit certificaat kun je uiteraard op LinkedIn of op een ander loopbaanportal zoals At Monday plaatsen. Zo ontwikkel je je en laat je het ook aan anderen zien!

Betrokkenheid
Motiveren